Отворихме общината за хората Стабилизирахме болницата, в нея се обучават медицински

...
Отворихме общината за хората Стабилизирахме болницата, в нея се обучават медицински
Коментари Харесай

Здравко Иванов​​​​​​​: Чудесата на Девин ще ни направят топ дестинация

Отворихме общината за хората  Стабилизирахме болничното заведение, в нея се образоват медицински сестри Осигурихме 30 000 лева за археологически разкопки За празника на Девин поисквам на съгражданите си да се гордеят с родния си град, да го обичат и ценят По Плана за възобновяване и резистентност ще имаме пречиствателна станция, споделя Здравко Иванов, кмет на Девин
 

- Г-н Иванов, на 11 и 12 август 2023 година е празникът на Девин и минералната вода. Какво се промени в общината през последните 4 години?
-->
- Отворихме общината за жителите. Първото нещо което направих като встъпих в служба е да наредя да бъдат отстранени топките - от външната страна на бравите имаше сложени топки, а не дръжки, на вратите на кабинета на кмета и заместител кмета. По този метод демонстрирах, че вратите ни са отворени за всеки, които желае да се види с нас и сме подготвени да му обърнем внимание и да им решим проблемите.

Приемаме жители всеки един ден от работната седмица, стига да не сме в командировка. Изградихме Център за административно обслужване в услуга жителите да бъдат обслужвани на едно място. Стабилизирахме финансово общината. В началото на мандата общината имаше близо 1 000 000 лева просрочени отговорности. Към края на предходната към този момент бяха под 50 000 лева. Създадохме добър екип, с който се справихме с компликациите, пред които бяхме изправени. С този екип намерихме метод да разгадаем дългогодишни проблеми, за които е нямало решение.

В този мандат се извърши цялостна рехабилитация на пътя който прави връзката с републиканския път - входа на Девин, в същия обсег се построи напълно ново улично осветяване. 

На път сме да разгадаем един от главните проблеми на кв. Настан в Девин - до края на годината ще бъде сменен напълно водопроводът.

Стабилизирахме финансово общинската ни болница, тя към този момент няма просрочени отговорности. Направихме главен ремонт на едно от отделенията й. Закупихме нова здравна инсталация, този месец доставихме и нов скенер. Болницата към този момент е акредитирана като база за клинично, практическо образование на медицински сестри, студенти по медицина следдипломно образование за придобиване на компетентност на лекари по клинична лаборатория и рентгенолози.

До края на този мандат 8 многофамилни жилищни здания ще бъдат актуализирани по размер " Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в жилищни здания на територията на град Девин, община Девин " по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година. Търсим благоприятни условия и за останалите.

Подновихме профилираната техника за сметосъбиране и разчистване на територии. Закупихме нов профилиран автомобил за метене и стерилизация, два нови сметосъбирачни автомобила, два комбинирани багера, автовишка, един електрически автомобил, този месец следва доставката на нов лекотоварен самосвал. С всичко това се стремим да подобрим услугите които правим. Разбира се, има какво още да се желае, само че отчитаме усъвършенстване в тези услуги.

- Имате план на Националния проект за възобновяване и резистентност. Какъв е той?

- Сключихме контракт по Оперативна стратегия " Национален проект за възобновяване и резистентност " за замяна на уличното осветяване в цялата община с енергоспестяващо.

Голям триумф за екипа ни, нещо, с което се гордеем, е това, че Девин попадна измежду едно от тринадесетте обитаеми места, за които по " Национален проект за възобновяване и резистентност " са планувани целеви средства за създаване пречиствателна станция, колектор и замяна на водопроводната мрежа! 

На финала е социална поръчка за избор на реализатори за планиране. Целта ни е да възложим планиране на разнообразни инфраструктурни обекти, с цел да можем да сме подготвени при кандидатстването по разнообразни европейски планове и национално финансиране.

- Успявате ли да вършиме вложения във всички обитаеми места на общината?

- Общината ни се състои от 16 обитаеми места. През годините сме се стремели да вършим вложения във всяко едно обитаемо място. Разбира се, има обитаеми места където популацията си мисли, че не им е обърнато задоволително внимание, само че изискванията, в които работихме ни разрешиха да създадем толкоз, наложи се да пренасочваме средства за справяне с редица естествени бедствия. Правиш проекти за едно, само че в придвижване се постанова да ги променяш, заради справедливи аргументи. Направихме максимума съгласно изискванията, в които работихме. Екипът сподели умения да се оправя в рецесии. 

- Регионалният министър Андрей Цеков разгласи за собствен главен приоритет децентрализацията на общините. Как тя ще помогне на общини като Девин?

- За децентрализация съм свидетел да се приказва още от университетските ми години, висшето обучение го приключих в интервала 1998 г.-2003 година, само че нищо не се е трансформирало оттогава, в противен случай - в този момент в качеството си на кмет съм очевидец, че май през годините се е работило в противоположна посока, към концентрация. Дано министър Цеков с изключение на желанието да има волята да го направи, само че това би трябвало да е освен негова воля, а и на Министерски съвет и на Народното събрание!

- Как се справяхте половин година без държавен бюджет и удовлетворен ли сте от плановете до края на годината? 

- Благодарение на това, че оптимизирахме работата в общинска администрация и структурните и звена, че повишихме локалните доходи и че планирахме вярно нещата си, нямахме проблеми да работим в тези условия. 

За страдание, в новия бюджет не са планувани задоволително средства за повишение на работните заплати в администрацията. Парите за зимно поддържане също са извънредно незадоволителни. Добре е, че се предвидиха средства да довършим инфраструктурните планове за които имаме подписани контракти с Министерство на регионалното развитие.   

- Туризмът е приоритет в развиването на Девин - изключително спа и балнео туризмът. Как се разви общината и какви са новите Ви планове?

- От самото начало поставяме старания в тази тенденция. Изработихме и поставихме указателни табели с наименованията на улиците в гр. Девин. Изработихме и поставихме указателни табели с историческите и естествени забележителности на територията на общината, поставихме такива с местата за хранене и настаняване. 

Тази година заделихме 30 000 лева за археологически разкопки, задачата ни е да разкрием и социализираме една тракийска могила, тракийски олтар и средновековна черква, находящи се в околност покрай Девин, задачата е да можем да създадем един нов туристически маршрут.

Ще търсим опция за финансиране да бъде построен съвременен Туристически информативен център, който да е в помощ точно на екскурзианта и да прави връзката му с бизнеса. Предвиждаме да бъде направен капиталов план за уголемение на общинската ни баня в Беденски бани, също по този начин да облагородим парцела, в които се намира банята, да изградим къмпинг за каравани и външни топила, с цел да отговорим на търсенето на туристите, да увеличим потока от туристи и да дадем занаят на локалната общественост.

Това, от което се нуждае Девин, е да се изготви цялостна тактика за развиването на туризма. От самото начало на мандата си упорствам за това пред локалния бизнес и  ЮЛНЦ, те би трябвало интензивно да се включат в това и дружно да я изработим, само че заради справедливи аргументи някак си остана на по-заден проект поради пандемията от COVID-19 и последващите по-късно стопански и политически разтърсвания. Това е пътят, тъй като без тактика, цели и обмисляне няма по какъв начин да се утвърдим като водеща туристическа дестинация. Потенциала на общината ни е огромен.

- Вие сте част от акцията на " Стандарт " Бранд България. Целта е ребрандиране на страната ни пред света въз основа на културно-историческия туризъм и районните марки, първият от които е Бранд Родопи. Какво би трябвало да направи страната?

- Да задели средства и да финансира тактика, посредством която да ангажира административен потенциал, които да развие културно-историческия туризъм на районно и национално равнище!

- Какво е за Вас Бранд Родопи и по какъв начин Девин се вписва в него?  

- Древна история, красива природа, богата на естествени забележителности, обитаема с благи хора.

- Туризмът е съгласуваност, а тъкмо тя е огромният проблем в Родопите - неналичието на скоростни пътища. Времето за път в Свещената планина се мери в часове, не в километри. Какви решения, свързани с инфраструктурата, очаквате от страната?

- Крайно време е страната да възвърне пропадналите сектори на пътя Кричим - Девин и Девин - Стойките, които бяха компрометирани след бедствието декември месец 2021г.. 

Необходимо е да се извърши главен ремонт на пътя, който свързва община Девин с общ. Сатовча, обл. Благоевград, същият минава и през общ. Борино и общ. Доспат. Изграждането на скоростен път, който да свързва обл. Пловдив с обл. Смолян, е от извънредно значение за развиването на обл. Смолян.

- Настоявате страната да даде пещерите за ръководство от общините. Защо? Какво се случва сега и по какъв начин бързо може да се направи смяна?

- Да, по този начин е. Не единствено пещерите, а и другите естествени и исторически забележителности, които са привлекателен център за туристи следва да носят доходи за общините. Разходите за създаване, поддръжка и разчистване на довеждащата и съпътстващата инфраструктура са на плещите на общините. В момента приходите от стопанисването им потъват в касите на локални туристически сдружения членове на БТС, без да е регламентирано и е неразбираемо защо следва да се харчат. 

По настоящото законодателство съществува правна опция регионалните шефове да ни ги дават за стопанисване и ръководство  на общините и по този начин ще можем да влагаме приходите от тях в туристическа и съпътстваща инфраструктура. Не е належащо да се чака законодателна смяна, тя ще отнеме доста време.

Паралелно с това следва да се изготви непокътнат законопроект, в който да се регламентира ясно и тъкмо реда за стопанисването им, като общините следва да са един от субектите, които да могат да ги стопанисват и ръководят. Трябва да има ясни критерии и правила по какъв начин и защо ще се харчат приходите от тях.   

- Как успявате да задържите младежите в Девин?

- Въпрос, чиито отговор би трябвало да го търсим дружно с страната. Сами общините мъчно се оправяме с това. Трябва да има национална политика, която да стимулира младежите да живеят в по-малките и труднодостъпни места. 

Следва да има пакет от ограничения, ориентирани към популацията и пакет, ориентиран към бизнеса и работодателите. Това, което вършим като общинско управление, е, че стабилизирахме болничното заведение, стараем се да осигурим извънкласни занимания за децата, подобряваме материалната база на учебните заведения и детските градини, с цел да може младите фамилии, които са решили да останат да живеят тук да са спокойни за образованието и здравето на децата си. Стараем се да подобряваме инфраструктурата за да привличаме вложители, които да откриват работни меса, а също по този начин поставяме старания за увеличение на туристическия поток.

- Ще се кандидатирате ли още веднъж за кмет и какви ще бъдат целите Ви за новия мандат?

- Да, още преди към 2 месеца разгласих измежду най-близките си, че имам намерение да се кандидатирам за втори мандат. За това най-много ме стимулира екипът, който създадохме в общината. С него се справихме с редица рецесии през които преминахме: Ковид, естествените бедствия, които сполетяха общината ни - наводнения, пожари, вихър. В тези условия успяхме да намерим метод да разгадаем редица проблеми, за които в по-добри времена предходните управления не са съумели. В тези условия сме на път да подготвим и капиталови планове за по-голяма част от проблемите, които следва да бъдат позволени в общината.  

Да си пожелаем по-добри времена, в случай че хората ни гласоподават доверие за повторно съм сигурен, че опитът, които натрупахме през тези близо четири години, ще докара до още по-големи резултати. 

- Какво ще пожелаете на хората от общината във връзка празника й?

- Да бъдат здрави, да се гордеят с това къде са родени и къде живеят, да обичат и ценят родното си място. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР